Lekker dromen doe je in een hangmat

Schrik je soms wel eens wakker uit een nachtmerrie? Of ben je ‘s ochtends wel eens wakker geworden met een gevoel van spijt, omdat je zo heerlijk hebt gedroomd? Of ben je elke ochtend kwijt wat er die nacht allemaal in je dromen is gebeurd? Eén ding is zeker, dromen doen we allemaal. Maar waarom eigenlijk?

Wanneer begin je met dromen?

Elke slaap bestaat uit een cyclus. Je begint pas met dromen in de diepste slaapfase. Na een minuut of negentig begint deze vierde en laatste fase, beter bekend als de REM-slaap. Deze droomslaapfase duurt rond de twintig minuten. Tijdens een nacht doorloop je ongeveer vijf keer alle fasen, hoewel de slaapfase tijdens de laatste cycli ook kan uitblijven.

Het nut van dromen

Sommige mensen noemen dromen een samenraapsel van alle opwaaiende stofdeeltjes die vrijkomen tijdens de grote schoonmaak van die nacht. Anders gezegd: door te dromen verwerk je alle indrukken van die dag en kun je ‘s ochtends weer met een ‘schone lei’ beginnen. Hoe aannemelijk deze reset theorie ook is, wetenschappelijk aangetoond is dat nog nooit. Een andere theorie is dat de REM-slaap de ‘foutjes’ herstelt van het leerproces dat we elke dag ondergaan. De nieuwe verbindingen in de neocortex van de hersenen worden gecontroleerd en waar nodig hersteld. Dat zou verklaren waarom kinderen meer dromen dan volwassenen: zij leren elke dag zoveel nieuwe dingen, dat zij de REM-slaap simpelweg meer nodig hebben.

meer dromen in een hangmat

Dromen is gezond

Wat nu de precieze functie is van dromen, dat is moeilijk aan te tonen. Maar we hebben allemaal wel eens een droom gehad die ons heeft geholpen een probleem op te lossen, een gebeurtenis te verwerken of ons zelfs op een geniaal idee heeft gebracht. Zo werd de uitvinder van de naaimachine geïnspireerd door zijn droom over een naald met een gat erin. En scheikundige Dmitir Medeelev loste in zijn droom een probleem op in het periodiek systeem. Dromen is dus eigenlijk heel inspirerend en heilzaam voor je emotionele huishouden!

Meer dromen in een hangmat

Wil je proberen meer te dromen, slaap dan eens vaker in een hangmat. Uit Zwitsers onderzoek is namelijk gebleken dat je sneller in de diepe slaapfase komt wanneer je wiegend in slaap valt. Ook stelden de onderzoekers vast dat je vijf minuten langer in deze diepe slaap blijft. Bovendien bleek de hersenactiviteit door het wiegen toe te nemen. Een hangmat stimuleert dus je droomactiviteit!

Leuke droomfeitjes

Het hoe en waarom van dromen zal misschien altijd een beetje mysterieus blijven. En maakt dat het niet juist extra leuk? Wat we wél weten over dromen is bijvoorbeeld het volgende:

>> De absurditeit van een droomverhaal neemt meestal toe naarmate je meer aan je hoofd hebt

>> Vrouwen hebben in 4% van hun dromen seks

>> Mannen hebben in 12% van hun dromen seks

>> 12% van de mensen droomt alleen in zwart-wit

>> Als je snurkt dan droom je veel minder en bij heftig snurken helemaal niet

>> Blind geboren mensen dromen niet in beelden, maar met behulp van hun andere zintuigen zoals geluid, geur, aanraking en emotie

>> De betekenis van dromen is symbolisch

>> Dieren dromen ook

>> Omgevingsgeluiden zijn van invloed op je droom

>> Tijdens je droom is je lichaam volledig verlamd, anders zou je de droom nog gaan uitvoeren.

 

Sweet dreams!

 

© HangmatWereld.nl | NL | BE | DE | AT | FR | BE | IT
Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Sitemap