Hangmat? Upperclass!

Van oudsher heeft de hangmat toch een beetje een hippie-imago. Vooral backpackers en wildkampeerders worden er mee geassocieerd. Terecht, want met een hangmat in je bagage kun je gaan, staan en slapen waar je maar wilt. Maar tegenwoordig spreekt de hangmat een bredere doelgroep aan. Die nieuwe groep bestaat uit mensen die de hangmat gewoon in de tuin of in huis heeft hangen.

Hangmat als relaxplek

Deze nieuwe doelgroep houdt van de goede zaken des levens. Ze gebruikt de hangmat om in de thuisomgeving lekker te relaxen, met een lekker drankje binnen handbereik. Een nieuw imago dus voor de hangmat. In Engeland blijkt dat imago nog sterker te zijn, zo legde de Volkskrant onlangs aan de dag. De Engelse etiquette deskundige William Hanson verkondigde namelijk dat de hangmat helemaal bon ton is voor de Engelse upper-class!

Sociale klassen

Het klassenonderscheid in Engeland is nog springlevend. De Engelse ‘middle class’ maakt het grootste deel uit van de sociale klassen. En die is dan weer onderverdeeld in de ‘lower’ en ‘upper’ middle class. Uiteraard wil niemand met de eerste variant geassocieerd worden, is de stellige overtuiging van Hanson. Hij geeft daarom een paar handige tips aan de Daily Mail om je tuin zo in te richten dat iedereen duidelijk kan zien dat jij je een treetje hoger op de sociale ladder bevindt!

Hoe heurt het eigenlijk?

We zullen eens kijken wat de Engelse ‘tuinetiquette’ regels precies inhouden… Een upper class tuin heeft ten eerste een overdaad aan planten, aldus Hanson. Zoveel dat er vrijwel geen aarde zichtbaar meer is. Maar pas op: een aantal planten staat op de zwarte lijst! Plant nóóit asters, begonia's, chrysanten, fuchsia's, gladiolen of petunia's of je belandt pardoes weer in de lower middle class. Plant de juiste planten en bloemen netjes, maar niet in kaarsrechte lijnen. Ga voor de natuurlijke, volle look. Een gazon mag (er moet wel croquet gespeeld kunnen worden) mits die overloopt in een bloembed of waterpartijtje.

Goedgekeurd tuinmeubilair

hangmat engelse tuin upperclass

Dan het tuinmeubilair. Tuinkabouters en de moderne variant het Boeddhabeeld staan uiteraard op de zwarte lijst. Akkoord, daar kunnen zelfs wij ons nog wel in vinden. Ook een broeikasje is uit den boze. Jammer van je sappige tomaatjes, maar helaas. Wat wel mag: een gietijzeren tuinbankje, houten potten en urnen (?) en een zonnewijzer. Kinderen mogen best lekker spelen in de tuin, maar buitenspeelgoed zoals voetbaldoeltjes worden altijd keurig opgeborgen in de schuur. Hetzelfde geldt voor de barbecue. En dan de hangmat. Wat betreft Hanson past die prima in de upper-class tuin, mits opgehangen tussen twee bomen.

And there you have it! De hangmat als symbool voor je sociale status... Wat ons betreft houdt Hansen zijn snobistische zegen voor de hangmat lekker in Engeland. Want of je nu laag of hoog tot welke klasse dan ook behoort; een hangmat heeft maar één status, namelijk die van ultieme relaxplek!

© HangmatWereld.nl | NL | BE | DE | AT | FR | BE | IT
Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Sitemap