Het beste voor je baby... wat is wijsheid?

Alle ouders willen het beste voor hun baby. En elke jonge ouder weet hoeveel zo’n klein hummeltje nodig heeft en hoe duur babyspullen wel niet zijn. Niet vreemd, want fabrikanten weten haarfijn in te spelen op het gemoed. Ze geven vaders en moeders graag het idee dat hun baby niet normaal zal opgroeien zonder dit ene stuk speelgoed, dat speciale matras of die geavanceerde babyfoon met camera. Maar als we kijken naar veilig slapen, bieden veel zogenoemde innovatieve (en dure) producten vooral een schijnveiligheid. En zijn de meest eenvoudige en eeuwenoude oplossingen net zo goed, of soms wel beter.

Duur babymatras

Misschien wel de grootste angst van iedere ouder met een pasgeboren baby is wiegendood. Graag investeren wij daarom in een innovatief luchtdoorlatend matras of een sensormatje met ademhalingsmonitor. Helaas kan geen enkel matras of ander product, hoe geavanceerd ook, wiegendood helemaal voorkomen. Het zal eerder een vals gevoel van veiligheid geven. Er is namelijk geen oorzaak te noemen voor wiegendood. We weten alleen dat het vrijwel altijd tijdens de slaap gebeurt en dat sommige kindjes kwetsbaarder zijn dan andere; zoals premature baby’s en kindjes die moeilijk ademen. Sinds ouders het advies krijgen hun baby altijd op de rug te laten slapen, is het aantal gevallen van wiegendood gelukkig enorm teruggelopen. Daarnaast zijn belangrijke adviezen je kindje de eerste zes maanden op de ouderslaapkamer te laten slapen en je baby nooit te warm in te stoppen. Dit soort kennis is van veel grotere waarde dan een duur babymatras.

baby in traditionele sari hangmat

Eeuwenoud, veilig en gezond: de traditionele hangmat

Fabrikanten van babyspullen verzinnen steeds iets nieuws en laten jonge ouders graag geloven dat dit het beste is voor hun baby. Maar nieuw is niet per se beter. Soms zijn traditionele methodes net zo goed. Hoewel niet geworteld in de Nederlandse cultuur, is een hangmat voor een baby bijvoorbeeld een veilige, gezonde en ergonomisch verantwoorde slaapmethode. Interessant voorbeeld is de eeuwenoude babyslaapcultuur in India. Na de geboorte wordt een baby traditioneel in een oude, geknoopte sari van de moeder gelegd en vlak boven de grond opgehangen - veilig buiten bereik van insecten. De stof van de sari draagt haar geur en is van 100% zacht katoen. Mocht de baby in de hangmat plassen, dan kan de stof grondig en hygiënisch worden gereinigd. Het wiegen van de hangmat voelt net zo vertrouwd als de baarmoeder. In deze Indiase hangmat kan de pasgeboren baby lekker slapen, maar ook rustig wennen aan de nieuwe wereld. In feite voldoet de Indiase hangmat aan alle moderne gezondheidseisen. De hangmat houdt de baby stevig op zijn plek. Hoewel armpjes en beentjes vrij kunnen bewegen, kan de baby zich niet makkelijk omdraaien.  Ook heeft de hangmat een goede ventilatie en zal de temperatuur niet snel oplopen. Alles wat wiegendood helpt voorkomen. Bovendien wordt het hele lichaam perfect ondersteund in een enigszins ronde houding die perfect past bij de lichaamsvorm van een pasgeborene. En omdat er geen drukpunten zijn, bestaat er geen gevaar voor de afplatting van het hoofdje.

baby hangmat

Hoewel wij in Nederland niet snel onze pasgeborenen in een lap stof zullen hangen, is het wel grappig om te zien hoe zo’n eeuwenoude, eenvoudige methode minstens zoveel  gezondheidsvoordelen biedt als een duur ledikant voorzien van state-of-the-art matras. Moraal van het verhaal is dan ook misschien om je niet te laten (mis)leiden door de fabrikant die alleen uit is op omzet, maar te luisteren naar je ouderinstinct. Ook die is al eeuwenoud en zal je niet snel op het verkeerde been zetten!

 

© HangmatWereld.nl | NL | BE | DE | AT | FR | BE | IT
Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Sitemap