Houd het koel tijdens hete dagen

Na een week vol regen, hagel en zelfs sneeuw, haalden we afgelopen weekend eindelijk temperaturen boven de 25 graden. En daarmee een voorproefje op de zomerhitte. Het is nu nog niet voor te stellen, maar over een paar weken snakken we waarschijnlijk naar een beetje verkoeling. Daarom nu alvast een aantal tips om koel te blijven tijdens hete zomerdagen!

Houd een siësta in je hangmat

In landen als Mexico en Brazilië doen ze het niet voor niets: op het heetst van de dag het werk neerleggen om een siësta te houden in de hangmat. In Nederland is het niet gebruikelijk, maar je kunt bijvoorbeeld wel eerder beginnen met werken om tussen 12:00 en 16:00 zo min mogelijk te ondernemen en een siësta in te plannen. In een hangmat pak je elk briesje mee, dus het is een ideale rustplek tijdens hete dagen. Tip: Hang de hangmat vlakbij het water. Daar komt extra koelte vanaf.

Houd een siësta in een hangmat tijdens hete zomerdagen

Breng de nacht buiten door

Buiten slapen is gezond en in de zomer heerlijk koel. Wie ligt er liever niet een nacht onder de blote sterrenhemel dan in een benauwde, hete slaapkamer…?! Veel gedoe om een slaapplek in de tuin te maken? Met een hangmat hoef je niet allerlei toeren uit te halen om je bed naar buiten te krijgen of een beetje comfortabele slaapplaats te creëren. Slapen in een hangmat is bovendien heel gezond, hoewel sommigen er eerst even aan moet wennen. Misschien kun je rustig aan beginnen met het houden van een siësta (zie hierboven).

Eet en drink je koel

Hoewel je geneigd bent zo ijskoud mogelijk te drinken als je het bloedheet hebt, is het toch beter voor lauwe dranken te kiezen, zoals (kruiden)thee. IJskoud drinken werkt alleen op de korte termijn. Je lichaamstemperatuur gaat snel dalen, maar daarna wordt je lichaam meteen aan het werk gezet om die temperatuur weer omhoog te brengen. Juist door iets warms te drinken, wordt je thermostaat lager gezet en zal je lichaam zichzelf laten afkoelen. Voor eten geldt dat sterk gekruid voedsel je lichaamstemperatuur omhoog brengt. Fruit eten is beter, hiermee vul je het zout en vocht aan die door het zweten zijn afgedreven. Watermeloen werkt het beste. Maar ook suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen vullen je tekorten aan en houden het lichaam koel.

Watermeloen tijdens hete zomerdagen

Maak je niet te druk

Zo voor de hand liggend, maar erg belangrijk. Stress is verhitter nummer één. Zodra je hartslag omhoog gaat, gebeurt hetzelfde met je lichaamstemperatuur. Houd het dus lekker relaxt en duik vooral zoveel mogelijk de hangmat in om lekker in de schaduw wat thee te drinken of fruit te te eten (zie hierboven). Heb je een hangstoel, dan kun je die zelfs als tropische werkplek gebruiken. Hang deze in de schaduw en in de wind, zodat je elk verkoelend briesje kunt voelen. En met je voeten in een teiltje koud water heb je het helemaal goed voor elkaar!

© HangmatWereld.nl | NL | BE | DE | AT | FR | BE | IT
Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Sitemap