Alles over hangmatten en hangstoelen

Vragen over je bestelling? Klik hier voor de uitgebreide hulppagina.


Hangmatten


Hangmat onderhoud


Hangmat ophangen


Hangmat in een hangmatstandaard


Hangstoel in een hangstoelstandaard


Houten hangstoel- / hangmatstandaard


Metalen hangstoel- / hangmatstandaard
HangmatenWelke soorten hangmatten zijn er?

Graag leggen we je het verschil uit tussen de verschillende modellen hangmatten die wij verkopen. Ga naar de productpagina van elke hangmat voor meer productspecifieke informatie.


🇨🇴 Colombiaanse hangmat

De Colombiaanse hangmatten zijn luxer afgewerkt dan onze Braziliaanse hangmatten. Dit zijn de pluspunten van een Colombiaanse hangmat:

 • De stof is iets dikker geweven - Meer gram per cm2.
 • De stof is iets zachter geweven.
 • De stof heeft altijd een geweven patroon.
 • De stof heeft vaak meerdere kleuren.
 • De stof is geweven op precies de juiste breedte.
 • De hangmat rekt ± 10% uit.
 • Open ophang lus - Zodat de touwen zich makkelijker kunnen verstellen.
 • Cadejo van 15 cm - De ophangtouwen zitten niet direct aan de hangmat vast. Daardoor verbetert de spreiding van het doek.

🇧🇷 Braziliaanse hangmat

De Braziliaanse hangmatten zijn iets minder luxe afgewerkt dan de Colombiaanse hangmatten. De hangmatten zijn absoluut niet minder sterk of van mindere kwaliteit. Dit zijn de pluspunten van een Braziliaanse hangmat:

 • De stof is iets dichter geweven.
 • De stof heeft geen geweven patroon.
 • De stof heeft een effen kleur.
 • De stof is geweven op precies de juiste breedte.
 • De hangmat rekt ± 15% uit.
 • Gesloten ophang lus.
 • Cadejo van 5 cm - De ophangtouwen zitten niet direct aan de hangmat vast. Daardoor verbetert de spreiding van het doek.

🇨🇳 Chinese hangmat

Wij raden altijd een Colombiaanse of Braziliaanse hangmat aan. Toch willen we een paar verschillen uitlichten zodat jij een goede keus kan maken.

Een Chinese hangmat is niet op maat geweven maar uit een groot doek gesneden. Dit geeft extra afval. Om het rafelen van de randen tegen te gaan wordt het doek daarna omgezoomd. Een Zuid-Amerikaanse hangmat wordt daarentegen precies op maat geweven en heeft geen omzoming nodig.

Bij een Chinese hangmat worden de touwen om de hangmat op te hangen direct aan de hangmat genaaid of doorgestoken. Bij een Zuid-Amerikaanse hangmat wordt tijdens het weven al rekening gehouden met de touwen. Daardoor zitten de touwen niet direct aan het doek vast (Cadejo). Dit geeft een veel betere afwerking en zorgt ervoor dat de hangmat makkelijker open spreidt.

Als je besluit een Chinese hangmat te bestellen, kies dan voor het merk 123 Hammock. Andere merken zijn vaak veel kleiner dan wat de specificaties of foto’s doen geloven.

Chinese hangmatten worden vaak verkocht als Braziliaanse hangmat. Dit komt omdat "Braziliaanse hangmat" soms gebruikt wordt om het model, een klassieke hangmat, aan te geven. Controleer dus altijd de herkomst van de hangmat.


🇲🇽 Mexicaanse hangmat

Mexicaanse hangmatten hebben geen dicht doek maar zijn gemaakt van honderden geweven touwen. Een heerlijke luchtige hangmat dus. Een Mexicaanse hangmat is minder geschikt voor kinderen vanwege de honderden gevlochten draden.


➖ Spreidstok hangmat

Spreidstok hangmatten zijn hangmatten voorzien van een spreidstok. Het voordeel is dat er geen doek over je heen valt als je er in ligt. Hierdoor is zo’n hangmat zeer geschikt om in te zonnen. Het nadeel is dat de hangmat instabieler is.


🇺🇸 Amerikaanse hangmat

Amerikaanse hangmatten zijn spreidstok hangmatten met een gewatteerde voering. De hangmatten zijn dus dikker en zien er luxe uit. Deze hangmatten worden meestal geleverd inclusief bijpassend kussen.


🌎 Reishangmat

Een reishangmat is gemaakt van parachutestof en dus erg licht en compact. Vaak wordt een reishangmat geleverd inclusief ophangkoorden zodat je deze overal kan ophangen.
Hoe bepaal ik de juiste afmeting van de hangmat?

Wij zeggen over hangmatten altijd: Hoe groter, hoe beter! 😀

Dus heb je het budget en de ruimte, kies dan een tweepersoons of een familie hangmat. Doordat het doek groter is kan je op meerdere manieren in je hangmat liggen.

Kies minimaal een hangmat waarbij de lengte van het doek (dus niet de totale lengte) 30 cm langer is dan je eigen lengte. Je houdt dan nog speling over bij je voeten en bij je hoofd.

Al onze hangmatten zijn geschikt voor een normaal volwassenpersoon. Alleen de hangmatten genaamd Small zijn minder geschikt voor lange personen. Deze hangmat is speciaal ontwikkeld voor kleine ruimtes.

Lees hier alles over hoe je een hangmat ophangt.
Hangmat zonder of met spreidstok?

Hoewel hangmatten van oorsprong geen spreidstokken hebben, is de hangmat met spreidstokken in opkomst. Beide hangmatten hebben zo hun eigen voordelen.


Hangmat zonder spreidstok

In een hangmat zonder spreidstok, een klassieke hangmat, heb je wat meer privacy. Naargelang je meer of minder privacy wil kan je er schuiner of rechter in gaan liggen. Het doek slaat dan als het ware om je heen.

Ook slijt een hangmat zonder spreidstok minder snel. Dit komt doordat de koorden niet door een spreidstok lopen en dus schuren, maar ook doordat het gewicht veel beter verdeeld kan worden over alle koorden.

Een klassieke hangmat zonder spreidstok hang je wat losser op. Hierdoor opent het doek zich beter. Je moet de hangmat dus iets hoger ophangen dan een hangmat met spreidstok. Meer informatie over het ophangen van een hangmat.


Hangmat met spreidstok

In een hangmat met spreidstokken kan je recht in gaan liggen en je neemt dus minder ruimte in wanneer je deze gebruikt. Wel neemt de hangmat met spreidstokken wanneer je hem niet gebruikt meer ruimte in dan één zonder spreidstokken.

Een hangmat met spreidstokken is instabieler dan een hangmat zonder spreidstokken. Je valt er dus iets makkelijker uit. Dit komt omdat je meer op de hangmat ligt dan erin. Wanneer je eerst rustig in de hangmat gaat zitten en daarna gaat liggen is er niets aan de hand.

Goed om te weten is dat een hangmat met spreidstok vaak sneller slijt dan een klassieke hangmat. Dit komt doordat de koorden die door de spreidstok lopen altijd iets schuren. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je in één keer op de grond valt. Als er ooit een koordje knapt dan zijn er nog genoeg andere koorden om je in de lucht te houden.

Een hangmat met spreidstok hang je wat strakker op. De hangmat kan dus iets lager opgehangen worden dan een klassieke hangmat. Meer informatie over het ophangen van een hangmat.


Conclusie

Voor de echte zonaanbidders is een hangmat met spreidstok ideaal. Dit omdat je meer op de hangmat ligt dan erin. De zon kan dus beter je hele lichaam beschijnen. Om lekker te luieren is de klassieke hangmat juist perfect.
Hoe lig je in een hangmat?


Klassieke hangmat

Een veelgemaakte fout is om recht in een klassieke hangmat te gaan liggen. Dan slaat het doek volledig om je heen en lig je in een cocon. Ga daarom diagonaal in een hangmat liggen. Dan houd je met je lichaam het doek open.

Door schuin in de hangmat te liggen kan je in je eentje prima in een tweepersoons of familie hangmat liggen. Je houdt het doek met je lichaam open door er iets schuiner in te gaan liggen.

Een klassieke hangmat moet je niet te strak ophangen. Want anders spreidt het doek zich niet makkelijk open. Hoe losser de hangmat hangt, hoe makkelijker deze openvouwt.


Hangmat met spreidstok

In een hangmat met spreidstok kan je wel recht liggen. Dit omdat de spreidstokken het doek openhouden.

Een spreidstok hangmat kan je wat strakker ophangen.
Kan ik in een hangmat slapen?

Volgens een Zuid-Amerikaan kan je zeker slapen in een hangmat! Hoewel gewone bedden steeds meer gebruikt worden nemen sommigen nog steeds hun eigen hangmat mee als ze bij iemand gaan logeren. 😴

Mocht je ooit Zuid-Amerika bezoeken dan zal je zien dat in sommige hotels en huizen er ronde ringen of haken in de muren zijn gemetseld. Dit zijn haken om je hangmat op te hangen.


Voordelen van slapen in een hangmat

Slapen in een hangmat biedt verschillende voordelen ten opzichte van slapen in een traditioneel bed.

Hangmatten nemen minder ruimte in beslag dan traditionele bedden, waardoor ze ideaal zijn voor kleine ruimtes. Ook kan je de hangmat gemakkelijk even opbergen om zo extra ruimte te maken.


Verbeterde slaapkwaliteit

Voor sommige mensen kan slapen in een hangmat leiden tot een diepere en meer rustgevende slaap. De wiegende beweging kan helpen om sneller in slaap te vallen en om dieper te slapen, wat resulteert in een betere slaapkwaliteit.

Slapen in een hangmat bevordert vaak een meer natuurlijke slaaphouding, omdat je je lichaam automatisch in een licht gebogen positie houdt, wat kan helpen om spanning in de nek en rug te verminderen.


Rugondersteuning en betere bloedcirculatie

Een hangmat past zich aan de vorm van je lichaam aan, wat kan resulteren in een betere ondersteuning van je rug. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen met rugklachten, omdat het de drukpunten kan verminderen die vaak geassocieerd worden met traditionele matrassen.

De lichte schommelingen in een hangmat kunnen de bloedcirculatie bevorderen, wat kan helpen om spanning en drukpunten te verminderen. Daarnaast kunnen de wiegende bewegingen een rustgevend effect hebben op de geest, waardoor stress en angst verminderd kunnen worden. Dit kan leiden tot een meer ontspannen slaapervaring.


Is slapen in een hangmat voor iedereen?

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen comfortabel slaapt in een hangmat. Sommige mensen kunnen rugpijn ervaren als ze niet gewend zijn aan deze slaapmethode. Het is dus belangrijk om je persoonlijke voorkeuren en behoeften in overweging mee te nemen.

Slapen in een hangmat is vooral geschikt voor mensen die veel op hun rug slapen. Ook zijslapers kunnen vaak prima in een hangmat slapen, al zal het eerst wel even wennen zijn. Ben je een echte buikslaper dan is een hangmat om in te slapen vaak niet geschikt voor jou.

Ook als je veel draait en beweegt in je slaap is een hangmat minder geschikt, of juist zeer geschikt. Huh? Je kan je namelijk niet zo makkelijk draaien in een hangmat. Dat kan vervelend zijn, vooral als je er wakker van wordt. Sommige slapers worden juist wakker van hun eigen gedraai en gewoel. Doordat je in een hangmat minder kan bewegen, zullen zij juist rustiger slapen.


Welke hangmat om in te slapen?

Ga voor een klassieke tweepersoons of grotere hangmat. Kies geen hangmat met spreidstok.

In een wat grotere hangmat kan je wat makkelijk bewegen. Hierdoor hoef je niet altijd in één positie te liggen. Wij raden daarom altijd een zo’n groot mogelijk hangmat aan.

Een hangmat met spreidstok zal meer wiebelen dan een klassieke hangmat. Je valt er dan ook makkelijker uit. Dus als echte slaap hangmat is een hangmat met spreidstok niet geschikt.


Meer punten om rekening mee te houden

De meesten gebruiken wel een kussentje om de nek te ondersteunen. Daarom hebben wij voor elke hangmat een bijpassend kussens. Ook is een dekentje wel fijn voor de koudere nachten. Ook daar hebben wij met onze bijpassende plaids een oplossing voor.

Slapen in een hangmat is echt een ontdekking. Sommigen vinden het heerlijk en sommigen vinden het niets. Maar geef het wel even de tijd, je zal er echt aan moeten wennen. Met twee personen in één hangmat slapen is niet aan te raden.
Welke hangmat kan ik buiten laten hangen?

Alle hangmatten die we verkopen zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen tegen een stootje, felle zon en een regenbui. 🌦

Wel is het altijd verstandig om na gebruik de hangmat op een droge donkere plek op te bergen. Zo blijven de kleuren het beste en vervagen ze niet.

Wanneer je de hangmat de hele zomer buiten laat hangen vervalt de garantie.


Weerplekken

Indien je de hangmat buiten laat hangen, kunnen er weerplekken vormen. Vooral onder een boom, overkapping of in de schaduw zal de hangmat langer nat blijven en minder snel drogen. Weerplekken kunnen zich al na één of twee dagen vormen. Meer informatie over het verwijderen van weerplekken.


Kleurvast

Kleuren zullen door de zon vervagen. Dat is helaas niet te verhelpen.
Welke hangmat gaat het langste mee?

Ben je opzoek naar een extra duurzame hangmat die lang mee gaat? Dan geven we je graag een aantal tips.


Ophangkoorden

De ophangkoorden zijn de zwakste schakel van een hangmat. Het gewicht wordt uiteindelijk over een aantal koorden verdeeld.

Een klassieke hangmat zonder spreidstok verdeelt dit gewicht het best.

Een hangmat met spreidstok verdeelt het gewicht minder goed door de spreidstok. Daarnaast wrijven / schuren de koorden door de spreidstok. Hierdoor kunnen de koorden op termijn gaan rafelen.


Grote hangmat = Meer ophangkoorden

Hoe groter de hangmat hoe meer ophangkoorden de hangmat heeft. Een familie hangmat heeft ten opzichte van een eenpersoons hangmat zo'n 40% meer koorden. Waardoor het gewicht ook veel beter verdeeld wordt.


Conclusie

Kies een zo’n groot mogelijke klassieke hangmat wanneer je lang van de hangmat wilt genieten. Berg de hangmat bij geen gebruik wel droog op.

Wil je de hangmat liever niet opbergen en buiten laten hangen? Kies dan de Familie Hangmat “Rope” met Spreidstok. Door de open structuur kan deze hangmat goed drogen. Met zijn afmetingen zijn er voldoende ophangkoorden om het gewicht te verdelen. Wij raden de “Rope” hangmat dan ook altijd aan voor campings waar de hangmat het hele seizoen buiten blijft hangen.
Kan ik een hangmat ook eerst uitproberen?

Je mag onze producten thuis altijd eerst uitproberen. Bevalt het product niet dan kan deze in de meeste gevallen gratis naar ons retour gestuurd worden.

De hangmat / hangstoel dient netjes opgevouwen en in de meegeleverde tas retour gestuurd te worden. Het product mag geen gebruikssporen bevatten. Ook een hangmatstandaard dient onbeschadigd bij ons retour te komen. Lees hier alles over retourneren.

Je kan de producten ook in onze showroom op afspraak uitproberen.
Bedrukken jullie ook hangmatten?

Wij bedrukken geen hangmatten. Wil je hangmatten bedrukken? Bestel dan de hangmatten bij ons en zoek een specialistische drukkerij bij jou in de buurt. We kunnen je wel enkele tips geven om een hangmat te bedrukken.


Welke hangmatten kunnen bedrukt worden?

Alle stoffen producten kunnen bedrukt worden. Wij raden onze effen Braziliaanse hangmatten aan. Deze zijn iets stugger en dichter geweven dan onze Colombiaanse hangmatten. Een dichter geweven doek is makkelijker te bedrukken en op een effen doek komt is de bedrukking beter zichtbaar.


Welke druktechniek wordt gebruikt?

Wij raden digitale transferdruk aan. Hierdoor is het mogelijk om alle kleuren (CMYK) te drukken. Bij borduren komen de draden aan de achterkant van de stof er weer uit. Dit oogt slordig, daarom worden hangmatten vaak niet geborduurd.


Hoe lang blijft de bedrukking goed?

Dit is sterk afhankelijk van hoe de hangmat gebruikt wordt. Als de hangmat de hele zomer buiten hangt in weer en wind dan zal de bedrukking helaas niet lang meegaan. Wordt de hangmat na gebruik droog opgeborgen dan gaat de bedrukking jaren mee.


Hoe bedrukte hangmatten te bestellen?

Bestel de hangmatten direct via de website. Bij grotere aantallen krijg je automatisch korting! Wij kunnen de hangmat helaas niet bedrukken. Ga hiervoor naar een specialistische drukkerij bij jou in de buurt. Gepersonaliseerde producten kunnen niet meer geretourneerd worden.
Mijn hangmat is korter dan de opgegeven specificaties?

Een hangmat ontvangen die iets te kort is? Geen paniek, dat is normaal. De hangmat rekt namelijk nog uit. Na 1-2 weken gebruik zal de hangmat zijn uiteindelijke lengte krijgen en houden. Wel zal de hangmat weer iets krimpen als je de hangmat een lange periode niet gebruikt.

Alle hangmatten worden handgemaakt, kleine verschillen in maat zijn daardoor sowieso mogelijk.

Mocht je uiteindelijk toch niet tevreden zijn, dan kan je hangmat altijd gratis retourneren.


Hoeveel rekt mijn hangmat uit?

Omdat katoen in elk land anders groeit, bloeit en verwerkt wordt, verschilt het ook in welke mate de hangmat kan uitrekken.

🇧🇷 Brazilië 10-15%
🇨🇴 Colombia 5-10%
🇨🇳 China 5-10%
🇮🇳 India ± 5%
🇲🇽 Mexico 5-10%

Een Braziliaanse familie hangmat van 4 meter kan dus in het begin maar liefst 50 cm te kort zijn. Houd hier ook rekening mee met het ophangen van de hangmat. Vooral als je gaten gaat boren in muren.
Wat is een Tweede Kans product?

Het betreft een product die door de klant naar ons geretourneerd is. Het product is door ons gecontroleerd bij binnenkomst. Vooral de doos is beschadigd door verzending. Ook heeft het product kleine gebruikssporen. Zo zijn er enkele krasjes en deukjes. Maar niet meer dan wat je zou krijgen na een paar weken gebruik.

Indien je liever een onbeschadigd product wilt ontvangen raden we aan om geen tweede-kans-product te bestellen. Op een tweede-kans-product geldt overigens gewoon ons normale retourbeleid.
Garantie op een hangmat of hangstoel

De garantie voor een hangmat of hangstoel is 1 jaar vanaf de aankoopdatum. Mocht de hangmat of hangstoel binnen 1 jaar materiaal- of fabricagefouten vertonen, dan repareren of vervangen we de hangmat of hangstoel.

De garantie geldt voor materiaal- of fabricagefouten. Deze garantie geldt niet voor productonderdelen die onderhevig zijn aan normaal gebruik of weersinvloeden. Gebruik in de openbare ruimte, zoals ook campings en vakantieparken, zijn buitengesloten van de garantie. De hangmat dient bij geen gebruik ten alle tijden droog opgeborgen te worden indien je gebruik wenst te maken van de garantie.
Hangmat OnderhoudHoe berg ik mijn hangmat of hangstoel op?

Berg je hangmat op een droge donkere plek op. Zo blijven de kleuren het beste en vervagen ze niet. Zorg dat de hangmat helemaal droog is voordat je deze opbergt om schimmel en weervlekken te voorkomen.

Wist je dat muizen ook houden van hangmatten? Berg daarom de volledig droge hangmat op in een gesloten plastic zak. Vooral wanneer je deze op een plek opbergt waar muizen aanwezig kunnen zijn zoals een schuur of zolder. 🐀
Hoe reinig / was ik mijn hangmat of hangstoel?

Een klassieke hangmat is eenvoudig te reinigen. Een hangmat met spreidstok is lastiger te wassen i.v.m. de spreidstokken die helaas niet verwijderd kunnen worden. De kleuren van een hangmat zullen valer worden door de hangmat te wassen.

De garantie en het recht op retourneren vervalt bij het wassen van de hangmat.


Aanbevolen: Handwas

Omdat de felle kleuren van de hangmat kunnen uitlopen, kies altijd voor een handwas en laat de hangmat natuurlijk drogen (dus geen droger!). Hang de hangmat tijdens het drogen netjes op en de hangmat is direct vrij van kreukels en oneffenheden.

Bind de koorden aan elkaar zodat ze niet door de war kunnen raken. Indien de hangmat “Cadejo” heeft (de kleine gedraaide draadjes die uit de hangmat komen) bint deze dan ook aan elkaar vast.


Wassen in de wasmachine

Wij adviseren altijd een handwas. Je hangmat wassen in de wasmachine is wel mogelijk mits de volgende voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

Bind de koorden aan elkaar zodat ze niet door de war kunnen raken. Indien de hangmat “Cadejo” heeft (de kleine gedraaide draadjes die uit de hangmat komen) bint deze dan ook aan elkaar vast.

Het gebruik van een waszak is ten zeerste aanbevolen zodat de koorden nergens achter blijven haken. Was de hangmat nooit met andere kledingstukken omdat de kleuren kunnen uitlopen.


Drogen in de wasdroger

Dit is absoluut niet aan te raden. Laat de hangmat rustig drogen door hem uit te hangen.
Hoe verwijder ik schimmel / weerplekken uit mijn hangmat of hangstoel?

Indien je de hangmat niet droog opbergt of te lang buiten laat hangen, kan er schimmel in de hangmat komen. Kleine zwarte puntjes zullen zich dan vormen. Vooral onder een boom, overkapping of in de schaduw zal de hangmat langer nat blijven en minder snel drogen. Weerplekken kunnen zich al na één of twee dagen vormen.

Het is belangrijk om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding, schade en gezondheidsrisico's te voorkomen. Als de schimmel te diep is doorgedrongen of als de hangmat ernstig beschadigd is, kan het nodig zijn om een nieuwe hangmat aan te schaffen.


Milde zeepoplossing

Meng een milde zeepoplossing met warm water. Gebruik geen agressieve chemicaliën, omdat deze de stof van de hangmat kunnen beschadigen. Breng de zeepoplossing voorzichtig aan op het aangetaste gebied met behulp van een zachte borstel of een spons.


Azijnoplossing

Azijn staat bekend om zijn schimmelwerende eigenschappen. Meng gelijke delen witte azijn en water in een spuitfles en besproei de schimmelplekken. Laat het een tijdje intrekken.


Zonlicht

Laat de hangmat drogen in direct zonlicht. Zonlicht kan helpen om overgebleven schimmelsporen te doden en de hangmat te desinfecteren.

Om schimmelvorming in de toekomst te voorkomen, zorg je ervoor dat je de hangmat volledig laat drogen voordat je hem opbergt. Bewaar de hangmat ook op een droge, goed geventileerde plaats.


Spreidstok

Begint je spreidstok zwarte puntjes of vlekken te vertonen? Waarschijnlijk is de spreidstok nat geweest of hangt in de schaduw of onder een boom. Dit kan je oplossen door de spreidstok lichtjes te schuren met schuurpaper met een fijne korrelgrootte (< 200). Als dit op tijd doet voorkom je ook verdere verspreiding.

Het is mogelijk dat bij een hangmat slechts één spreidstok dit probleem heeft. Dan hangt de andere spreidstok toch iets droger, vangt meer in de wind of krijgt meer zon.
Kan ik een hangmat of hangstoel repareren?

Het repareren van een hangmat hangt af van het type schade dat is opgetreden. Wij raden aan om het product altijd goed te controleren en je ervan te verzekeren dat het product nog veilig gebruikt kan worden. Wij zijn niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor het gebruik van een gerepareerde hangmat.

Hier zijn enkele tips om veelvoorkomende problemen aan een hangmat aan te pakken:


Kleine scheuren of gaten

Kleine scheuren of gaatjes kun je het beste direct dichtmaken. Zo heb je geen kans op het verder uitscheuren van de hangmat.

Je kan deze gaatjes of scheurtjes met een naald en draad weer dicht maken. Gebruik sterk garen en maak meerdere steken om het de scheur weer helemaal dicht te maken. 🧵

Mocht de scheur wat groter zijn dan kan je een stukje sterk stof aan de boven en onderkant over de scheur heen naaien. Plaats de reparatie stof aan beide zijden van het beschadigde gebied en naai deze vast met sterk garen.


Losse naden

Als de naden van de hangmat losraken, naai ze dan met de hand of met een naaimachine. Gebruik sterk naaigaren en maak meerdere steken om de naad stevig te bevestigen.


Geknapte ophangkoorden

Mocht er één koord geknapt zijn, dan kan je deze weer zorgvuldig aan elkaar knopen met een extra stukje koord. Het extra stukje koord zorgt ervoor dat er geen extra spanning op het koord komt te staan en gelijk weer knapt.

Zijn er meerdere ophangkoorden geknapt dan raden we aan om de hangmat niet meer te gebruiken.


Gerafelde “Cadejo” koorden

Braziliaanse en Colombiaanse hangmatten hebben “Cadejo”. Dit zijn de kleine gedraaide draadjes uit de hangmat waaraan de ophangkoorden zijn bevestigd.

Deze “Cadejo” koorden zijn gedraaid en met een klein touwtje vastgezet. In een wasmachine willen ze soms loslaten (wij adviseren daarom altijd handwas). Je kan de koorden weer opdraaien en daarna weer vastzetten met een klein touwtje.
Kan ik mijn hangmat of hangstoel recyclen?

Is je hangmat echt versleten, niet meer te repareren of schoon te krijgen? Je kan de hangmat inleveren bij een kledinginzamelpunt. De stof kan namelijk 100% gerecycled worden. ♻

Bij een kledinginzamelpunt zullen ze eerst de goede kleding sorteren indien het nog hergebruikt kan worden. De versleten kleding of stoffen worden daarna gerecycled. Je hangmat mag je dus gewoon bij zo’n punt inleveren.

Indien de hangmat een spreidstok heeft verwijder deze voordat je de hangmat inlevert.
Hangmat OphangenHoe hang je een hangmat op?


Rek altijd eerst je hangmat uit

Rek altijd je nieuwe hangmat uit. Een nieuwe hangmat rekt 5-15% uit! Een hangmat wordt met de hand afgewerkt en/of geweven. Hierdoor zijn er altijd kleine lengteverschillen per hangmat.

Hang je hangmat gewoon ergens op en ga lekker in je hangmat liggen. Na 5 minuten heeft de hangmat de juiste lengte.

🇧🇷 Brazilië 10-15%
🇨🇴 Colombia 5-10%
🇨🇳 China 5-10%
🇮🇳 India ± 5%
🇲🇽 Mexico 5-10%

De hanghoogte en -lengte bepalen 📏

Sommigen geven de voorkeur aan een iets strakker opgehangen hangmat, anderen liggen graag in een losjes opgehangen hangmat. Er is maar één regel: je kunt een hangmat altijd losser en niet strakker ophangen. Strakker ophangen kan alleen als je de ophangpunten verplaatst.

Hang je hangmat met twee personen op. Zo bepaal je eerst de ophanghoogte en de lengte. Elke persoon pakt de (uitgerekte) hangmat aan een kant op en bepaalt vervolgens waar de hangmat moet komen.

Vergeet niet het ophangmateriaal van de afstand af te trekken. Het midden van de hangmat moet 40-50 cm boven de grond hangen.


Een klassieke hangmat ophangen

Een klassieke hangmat moet hangen als een banaan. Een beetje los tussen de twee ophangpunten.

De afstand tussen de twee ophangpunten kan worden bepaald door een eenvoudige regel: de ophanghoogte moet ongeveer de helft van de ophangafstand zijn. Je hebt dan nog wat speling voor een karabijnhaak.

Als de afstand tussen de ophangpunten groter is, moet de hangmat wat hoger gemonteerd worden en dien je dus een extra touw of ketting te gebruiken.

Onderstaande afbeelding geeft een indicatie voor de ophanghoogte en ophanglengte. De ophanglengte is niet de totale lengte van de hangmat, de hangmat is namelijk langer.

Hangmat Ophangen Schema


Onze klassieke hangmatten ophangen

In de onderstaande tabel onze persoonlijke voorkeur voor onze klassieke hangmatten wanneer je deze zonder extra touw, ketting of karabijnhaak ophangt.

Met onze voorkeur kan je gemakkelijk de hangmat 10-20 cm hoger ophangen zonder in te leveren op comfort. Wanneer je de hangmat 10 cm hoger ophangt, neemt de afstand tussen de ophangpunten met ± 20 cm af. Er is veel variatie in afstand en hoogte mogelijk.

Lengte hangmat Afstand ophangpunten Hoogte ophangpunten
Small 290 cm ± 270 cm ± 120 cm
Eenpersoons 320 cm ± 300 cm ± 130 cm
Tweepersoons 350 cm ± 330 cm ± 140 cm
Familie 400 cm ± 380 cm ± 160 cm
Mammock 500 cm ± 460 cm ± 200 cm

Hangmat met spreidstok ophangen

Een hangmat met spreidstok moet redelijk strak tussen de twee ophangpunten hangen. Hoe strakker de hangmat wordt opgehangen, hoe groter het comfort. Een tweepersoons of familie hangmat met spreidstok mag iets losser hangen.

De ophanghoogte moet ongeveer de helft van de afstand tussen de ophangpunten zijn minus 30 centimeter.

Onderstaande afbeelding geeft een indicatie voor de ophanghoogte en ophanglengte. De ophanglengte is niet de totale lengte van de hangmat, de hangmat is namelijk langer.

Spreidstok Hangmat Ophangen Schema


Onze spreidstok hangmatten ophangen

In de onderstaande tabel onze persoonlijke voorkeur voor onze spreidstok hangmatten wanneer je deze zonder extra touw, ketting of karabijnhaak ophangt.

Met onze voorkeur kan je gemakkelijk de hangmat 10-20 cm hoger ophangen zonder in te leveren op comfort. Wanneer je de hangmat 10 cm hoger ophangt, neemt de afstand tussen de ophangpunten met ± 10 cm af. Er is veel variatie in afstand en hoogte mogelijk.

Lengte hangmat Afstand ophangpunten Hoogte ophangpunten
Eenpersoons 320 cm ± 310 cm ± 120 cm
Tweepersoons 350 cm ± 335 cm ± 130 cm
Familie 400 cm ± 380 cm ± 150 cm

Er is geen perfecte berekening!

De gegevens die we geven zijn indicatief. Bedoeld om je zo goed mogelijk te informeren over de mogelijke afmetingen zodat je de juiste hangmat kunt bestellen. Deze voorgestelde hoogte en lengte is absoluut niet verplicht. De ophangafstand kan kleiner zijn als je voldoende hoogte hebt en vice versa.

Begin nooit met boren of schroeven zonder de exacte positie te bepalen door de (uitgerekte) hangmat met twee personen in de juiste positie te houden. Ook onze hangmatten hebben soms kleine maatverschillen.
Hoe hang ik mijn hangmat op tussen twee stenen muren?

Bij het ophangen tussen twee stenen of betonnen muren zal je moeten gaan boren. Maar eerst zal je moeten controleren of de muur wel veilig genoeg is. Wij hebben verschillende ophangsystemen beschikbaar.


Stevigheid van de muur 🧱

Controleer of de muur stevig genoeg is. Vooral muurtjes die als schutting dienen zijn nogal eens erg slap gebouwd.


Stevigheid van de steen of beton 🧱

Controleer of de muur niet hol is. Soms worden er holle cementblokken gebruikt die niet afgevuld worden. Dan is de muur stevig maar is het materiaal waar je in boort slechts 2 centimeter dik.

Staat er een hele oude muur en brokkelt deze al af, ook dan is het niet verstandig om daar je hangmat aan op te hangen.


Hangmat Bevestiging: “Wall Hook”

Dit is een metalen plaat met een ophangoog. Deze bevestig je met 4 schroeven met pluggen in de muur. De Wall Hook is geschikt voor alle muren.

Boor vier gaten van 7 centimeter diep en 12 millimeter in diameter* (meer informatie). Stop de bijgeleverde pluggen erin en bevestig de plaat met de schroeven. Stevig aandraaien met een sleutel en klaar!

Een voordeel van de Wall Hook is dat de plaat de kleine beschadigingen afdekt die vaak ontstaan bij het boren in de muur.


Hangmat Bevestiging: “Complete”

Dit zijn twee oogschroeven. Het voordeel is dat je per kant maar één gat hoeft te boren in plaats van vier. Met het bijgeleverde touw en/of ketting kan je de afstand nog verkleinen.

Boor een gat van 8 centimeter diep en 12 millimeter in diameter* (meer informatie). Stop de bijgeleverde pluggen erin en draai de oogschroef erin. Stevig aandraaien, gebruik een dikke schroevendraaier of sleutel als hefboom, en klaar!
Hoe hang ik mijn hangmat op tussen twee houten palen?

Bij het ophangen tussen twee palen zal je moeten gaan boren. Maar eerst zal je moeten controleren of de palen wel veilig genoeg zijn. Wij hebben verschillende ophangsystemen beschikbaar.


Stevigheid van de paal 🪵

Controleer of de paal stevig genoeg is. Vooral palen die als schutting dienen zijn soms niet diep genoeg geplaatst.

Als de paal buiten staat, controleer dan ook of de onderkant niet doorgerot is.


Hangmat Bevestiging: “Wall Hook”

De Wall Hook is door zijn plaat alleen geschikt voor vierkante palen.

Dit is een metalen plaat met een ophangoog. Deze bevestig je met 4 schroeven zonder pluggen in de paal.

Je dient het hout voor te boren. Dit om scheuren in het hout of knappen van de schroeven te voorkomen.

Boor vier gaten van 7 centimeter diep en 5-6 millimeter in diameter* (meer informatie). Bevestig daarna de plaat met de schroeven. Stevig aandraaien met een sleutel en klaar!


Hangmat Bevestiging: “Complete”

Zowel geschikt voor ronde als vierkante palen.

Dit zijn twee oogschroeven. Het voordeel is dat je per kant maar één gat hoeft te boren in plaats van vier. Ook hier is voorboren belangrijk. Met het bijgeleverde touw en/of ketting kan je de afstand nog verkleinen.

Boor een gat van 8 centimeter diep en 5-6 millimeter in diameter* (meer informatie). Daarna draai je de oogschroef erin. Stevig aandraaien, gebruik een dikke schroevendraaier of sleutel als hefboom, en klaar!
Hoe hang ik mijn hangmat op tussen twee metalen buizen?

Bij het ophangen tussen twee metalen palen of buizen zal je moeten gaan boren. Je zal door de gehele paal of buis moeten boren. Inplaats van een schroef zal je een moer en bout moeten gebruiken. De bout zal je door de gehele buis moeten steken en aan de achterkant vast moeten zetten met een moer.

Wij hebben, omdat elke situatie verschilt, hiervoor geen ophangsystemen beschikbaar. Meet de buizen op en maak een foto's van de situatie. Ga hiermee naar de plaatselijke bouwmarkt en laat je adviseren.
Hoe hang ik mijn hangmat op tussen twee bomen?

Bij het ophangen tussen twee bomen hoef je niet te boren. Maar wel zal je moeten controleren of de bomen wel veilig genoeg zijn. Wij hebben verschillende ophangsystemen beschikbaar.


Stevigheid van de boom 🌳

Controleer of de boom stevig genoeg is. Het beste is om gewoon een flink aan de boom en/of tak te schudden en te gaan hangen om dit te controleren.


Hangmat Bevestiging: “Tree Strap”

Een zwarte band van zo’n 5 cm breed. Deze sla je om de boom of tak en je hangt eenvoudig de hangmat of hangstoel op aan één van de vele lussen met de bijgeleverde karabijnhaken.

Door zijn ontwerp minder geschikt als permanente oplossing maar juist om ergens snel te gaan hangen.


Hangmat Bevestiging: “Simple”

Sla het touw 1-2 keer om de tak of boom heen. Knoop hem daarna stevig vast. Je kan daarna het touw nog verstellen door de touw-versteller.
Hoe hang ik mijn hangmat of hangstoel op aan het plafond?

Bij het ophangen aan een plafond zal je moeten gaan boren. Maar eerst zal je moeten controleren of het plafond wel veilig genoeg is. Wij hebben verschillende ophangsystemen beschikbaar.

Anders dan bij een bevestiging in een muur is het belangrijk dat de bevestiging kan draaien. Hierdoor worden er geen krachten opgebouwd. Dit kan simpel met een stuk touw of met een swivel.


Stevigheid van het betonnen plafond 🧱

Controleer of het beton stevig genoeg is. Met een betonnen plafond is dit eigenlijk altijd het geval.


Stevigheid van het houten plafond 🪵

Indien het een houten plafond betreft zal je het altijd in een balk moeten bevestigen. Een houten plank is niet stevig genoeg!


Hangstoel Bevestiging: “360” Comfort

Dit is een metalen plaat met een ophangoog die kan draaien. Deze bevestig je met 2 schroeven met pluggen in de muur. De 360 Comfort is geschikt voor alle plafonds.

Beton: Boor twee gaten van 7 centimeter diep en 12 millimeter in diameter* (meer informatie). Stop de meegeleverde keilbouten erin en bevestig de plaat met de schroeven. Stevig aandraaien met een sleutel en klaar!

Hout: Boor twee gaten van 7 centimeter diep en 5 millimeter in diameter* (meer informatie). Stop de meegeleverde houtschroeven erin en bevestig de plaat met de schroeven. Stevig aandraaien met een sleutel en klaar!

Een voordeel van de “360” Comfort is dat de plaat de kleine beschadigingen afdekt die vaak ontstaan bij het boren in het plafond.


Hangstoel Bevestiging: “Complete”

Dit zijn twee oogschroeven. Het voordeel is dat je per kant maar één gat hoeft te boren in plaats van vier.

Boor een gat van 8 centimeter diep en 12 millimeter in diameter* (meer informatie). Stop de bijgeleverde pluggen erin en draai de oogschroef erin. Stevig aandraaien, gebruik een dikke schroevendraaier of sleutel als hefboom, en klaar!
Hoe hang ik mijn hangmat of hangstoel op mijn balkon op?

Een balkon heeft vaak verschillende constructies en mogelijkheden. Zo kan er een muur, een plafond of steunen van metaal of beton aanwezig zijn. Zie daarom de bovenstaande informatie voor de meest gangbare opties om een hangmat op te hangen. Wellicht zal je opties moeten combineren.

Indien deze informatie niet voldoende is raden we aan om foto's van de situatie te maken en daarmee advies in te winnen bij de plaatselijke bouwmarkt. Je kan dan de situatie persoonlijk uitleggen zodat de juiste keuzes worden gemaakt.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een hangmatstandaard. De hangmatstandaard "Space Saver" is extra compact ontworpen zodat deze ook op een gemiddeld balkon past. Meet dit wel zelf na zodat je niet verrast wordt door de afmetingen..
Tips voor bij het boren


Boren in beton of steen 🧱

Voor het beste resultaat gebruik je een stevige klopboor met een nieuw steenboortje.

Vooral als je boort in zacht steen kan het gat groter worden dan de diameter van het boortje. Dit komt omdat je de boor ongemerkt toch wat beweegt. Het kan dus verstandig zijn om een iets kleiner boortje te gebruiken.


Boren in hout 🪵

Je moet het hout altijd eerst voorboren met een houtboortje. Doe je dit niet dan heb je grote kans dat het hout gaat splijten of dat de schroef afbreekt.

Voorboren doe je met een houtboortje dat de helft van de diameter van de schroef heeft.


Te groot geboord?

Bij hout kan je een houtvuller gebruiken om het gat weer te dichten. Bij beton gebruik je een gatenvuller. Elke bouwmarkt heeft dit op voorraad en kan je hier verder over adviseren.

Wij raden niet aan om op dezelfde plek weer een nieuw gat te boren. Doe dit minimaal 5 centimeter er vandaan.


* Afmetingen controleren

Controleer de diameter en de diepte die je moet boren op de productpagina en volg de instructies van de handleiding. De afmetingen die hierboven staan kunnen gewijzigd zijn.
Hangmat in een hangmatstandaardJe hebt een hangmatstandaard en wilt een nieuwe hangmat?

Om de juiste hangmat te kiezen bij je eigen hangmatstandaard moet je eerst de hangmatstandaard opmeten. Pas dan weet je welke hangmat in je hangmatstandaard past.

Let op: Bij twijfel altijd een kleinere hangmat bestellen. Het gebeurt helaas te vaak dat klanten een te grote hangmat bestellen. Met een ketting of touw kan je de hangmat daarna perfect ophangen!


De hangmatstandaard opmeten 📏

Stap 1: Lengte tussen ophangpunten opmeten

Meet de lengte tussen de twee ophangpunten. Het ophangpunt is vaak een ketting, haak of karabijnhaak. Je meet dus niet de totale lengte van de hangmatstandaard.


Stap 2: Hoogte ophangpunten opmeten

Meet daarna de hoogte van het ophangpunt op. Je meet dus niet de totale hoogte van de hangmatstandaard.


Stap 3: De juiste standaard kiezen

In onderstaande tabel zie je welke hangmatten in jouw hangmatstandaard passen.

Lengte tussen ophangpunten Hoogte van ophangpunten Geschikte hangmat
280 cm of korter 100 cm of lager -
280 cm of langer 100 cm of hoger Small
300 cm of langer 140 cm of hoger Eenpersoons
320 cm of langer 120 cm of hoger Eenpersoons
330 cm of langer 150 cm of hoger Tweepersoons
350 cm of langer 130 cm of hoger Tweepersoons
360 cm of langer 160 cm of hoger Familie
380 cm of langer 140 cm of hoger FamilieJe hebt een hangmat en wilt een nieuwe hangmatstandaard?

Is hangmat bij ons gekocht en/of is het merk Tropilex of 123 Hammock? Kijk dan op de productpagina van de hangmat. Op de productpagina worden alle passende hangmatstandaarden weergeven.

Is het een ander merk hangmat? Rek de hangmat eerst zeer goed uit. Een hangmat die een tijdlang niet gebruikt is kan weer met 5-10% krimpen. De beste methode is om de hangmat tijdelijk op te hangen en er vijf minuten in te gaan liggen. Meet daarna de totale lengte van de hangmat op terwijl je deze met kracht uitstrekt. Je kan dit het beste doen met twee personen.

Let op: Bij twijfel altijd de grotere hangmatstandaard bestellen. Het gebeurt helaas te vaak dat klanten een te kleine hangmatstandaard bestellen. Met de bijgeleverde kettingen kan je de hangmat daarna perfect ophangen!

Lengte hangmat Geschikte hangmatstandaard
250 - 330 cm Eenpersoons hangmatstandaard
330 - 360 cm Tweepersoons hangmatstandaard
360 - 410 cm Familie hangmatstandaard
410 - 550 cm -Je hebt een hangmatstandaard en wilt een nieuwe hangmatstandaard?

Is je huidige hangmatstandaard aan vernieuwing toe? We helpen je graag met het kiezen van een nieuwe hangmatstandaard.

Meet de totale lengte tussen de ophangpunten. Je meet van haak tot haak en niet de totale lengte van de hangmatstandaard. De ophanghoogte is niet van belang omdat onze hangmatstandaarden extra hoog zijn. Alle hangmatstandaarden worden geleverd met een verstelbare ketting om zo de hangmat strakker of losser te hangen.

Let op: Bij twijfel altijd de grotere hangmatstandaard bestellen. Het gebeurt helaas te vaak dat klanten een te kleine hangmatstandaard bestellen. Met de bijgeleverde kettingen kan je de hangmat daarna perfect ophangen!

Lengte tussen ophangpunten Geschikte hangmatstandaard
250 - 310 cm Eenpersoons hangmatstandaard
310 - 340 cm Tweepersoons hangmatstandaard
340 - 390 cm Familie hangmatstandaard
390 - 550 cm -Hangstoel in een hangstoelstandaardJe hebt een hangstoelstandaard en wilt een nieuwe hangstoel?

Bij elke hangstoel op onze site staan de minimale ophanghoogte aangeven. Deze minimale ophanghoogte mag niet groter zijn dan afstand tussen de grond en de ophanghaak van de hangstoelstandaard.

Meet dus de hoogte tussen de grond en de haak of ketting van de hangstoelstandaard op. Dit is de maximale ophanghoogte van de hangstoelstandaard. De hangstoel moet dus een kleinere minimale ophanghoogte hebben.

Is de hangstoelstandaard hoger dan de minimale ophanghoogte van de hangstoel? Dat is natuurlijk niet erg. Met een ketting of touw kan je de hangstoel altijd wat lager hangen.

Je kan op de categorie pagina van de hangstoelen ook gemakkelijk filteren op de minimale ophanghoogte van de hangstoel.

Hoogte ophangpunt Geschikte hangstoel
150 cm of lager -
150 cm of hoger Egg Hangstoel
190 cm of hoger Egg + Eenpersoons Hangstoel
200 cm of hoger Egg + Eenpersoons + Lounger HangstoelJe hebt een hangstoel en wilt een nieuwe hangstoelstandaard?

Is hangstoel bij ons gekocht en/of is het merk Tropilex of 123 Hammock? Gebruik de zoekfunctie en kijk op de productpagina van de hangstoel. Op de productpagina worden alle passende hangstoelstandaarden weergeven en de minimale ophanghoogte gemeld.

Is de hangstoel ergens anders kocht? Hang dan de hangstoel tijdelijk op een comfortabele hoogte op, bijvoorbeeld aan een tak of balk. Meet nu de afstand tussen de grond en de ophang lus van de hangstoel. Deze afstand is de minimale ophanghoogte die de nieuwe hangstoelstandaard nodig heeft.

De minimale en maximale ophanghoogte worden bij elke hangstoelstandaard op onze site vermeld. Je kan in de categorie ook op ophanghoogte filteren.

Hoogte ophangpunt Geschikte hangstoelstandaard
150 - 210 cm Elegance
210 cm of hoger -

Wij hebben ook hangstoelstandaarden met twee ophangpunten; de United en de Unico. Daarin passen alle hangstoelen waarbij de spreidstok en het ophangkoord verwijderd kan worden zodat je twee ophangogen krijgt.
Je hebt een hangstoelstandaard en wilt een nieuwe hangstoelstandaard?

Is je huidige hangstoelstandaard aan vernieuwing toe? We helpen je graag met het kiezen van een nieuwe hangstoelstandaard.

Meet de totale hoogte tussen de grond en het ophangpunt. Je meet van grond tot haak en niet de totale hoogte van de hangstoelstandaard. Alle hangstoelstandaard worden geleverd met een verstelbare ketting om zo de hangstoel hoger of lager te hangen.

Hoogte ophangpunt Geschikte hangstoelstandaard
150 - 210 cm Elegance
210 cm of hoger -

Wij hebben ook hangstoelstandaarden met twee ophangpunten; de United en de Unico. Daarin passen alle hangstoelen waarbij de spreidstok en het ophangkoord verwijderd kan worden zodat je twee ophangogen krijgt.
Houten hangstoel- / hangmatstandaardWat moet ik weten over een houten standaard?

De houten hangstoel en hangmatstandaarden zijn gemaakt van Noord-Europees vuren of lariks hout. Het hout is geïmpregneerd zodat je er lang van kunt genieten! Als je de houten standaard goed onderhoudt, hoef je de eerste jaren niets te doen.

Verkleuring en kleine barstjes in het hout zijn normaal voor hout, maar de standaard zal niet wegrotten in de tuin dankzij impregnatie. De standaard zal wel naar verloop van tijd vergrijzen.

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je standaard. Daarom raden we je aan om de standaard in de herfst/winter droog op te bergen en te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en vuil.

Extra lang genieten? Zorg dan dat de hangmatstandaard goed kan drogen in de zon. Plaats hem dus bijvoorbeeld niet onder een boom. Onder een boom blijft het namelijk veel langer vochtig. Ook kan je de poten het beste op tegels zetten in plaats van in het gras of zand.
Hoe onderhoud ik mijn hangmatstandaard?

Het schoonmaken van de standaard kan gewoon met een mild sopje. Maak de standaard goed nat, want dan gaan de poriën van het hout open en wordt hij beter schoon.

Is de standaard echt vuil? Gebruik dan een zachte borstel en houtreiniger. Houtreiniger bevat speciale ingrediënten die algen en mos beter verwijderen. Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout.

Als er roestige metalen onderdelen zijn, zoals haken of ringen, kun je ze schoonmaken met een staalborstel en vervolgens behandelen met een roestwerend middel om verdere corrosie te voorkomen.
Moet ik extra bescherming aanbrengen?

De hangmatstandaard zal na verloop van tijd vergrijzen. Door ze (na het schoonmaken) te behandelen, kun je dit proces voorkomen of verhelpen. Je kunt de standaard behandelen met olie, beits of lak.

Vaak is het handig om de standaard eerst licht op te schuren zodat de behandeling die je gebruikt beter hecht.


Olie

Olie zorgt ervoor dat het hout niet uitdroogt en zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Olie trekt goed in het hout en beschermt het hout van binnenuit. Het is ook gemakkelijk bij te werken. Onze voorkeursoplossing.


Beits

Beits is ook een middel dat in het hout dringt en je stand beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt beits in verschillende kleuren kopen, zodat je je stand meteen een andere look kunt geven.


Lak

Lak zorgt voor een extra laag op het hout die beschermt tegen weersinvloeden en maakt de stand gemakkelijker schoon te maken. Het nadeel van lak is dat het kan barsten.
Er komen kleine scheurtjes in het hout?

Hout is een natuurproduct dat zich voortdurend aanpast aan de omgeving en scheurtjes horen daarbij. Wanneer er scheuren ontstaan, wordt vaak gedacht dat er een defect in het hout zit. Gelukkig hebben de scheuren geen invloed op de sterkte van het hout.

In de zomerperiode komen meer scheuren voor dan in de andere seizoenen. Droog en warm weer zorgt ervoor dat het hout krimpt, waardoor er scheuren ontstaan. In een natte periode neemt het hout vocht op, waardoor de scheuren kleiner worden of zelfs verdwijnen.

Scheuren kunnen nooit helemaal worden voorkomen. Je kunt het verminderen door het hout soepel te houden met bijvoorbeeld een olie.
Garantie op een houten standaard

De garantie voor een houtenstandaard is 1 jaar vanaf de aankoopdatum. Mocht de houtenstandaard binnen 1 jaar materiaal- of fabricagefouten vertonen, dan repareren of vervangen we de standaard.

De garantie geldt voor materiaal- of fabricagefouten. Deze garantie geldt niet voor productonderdelen die onderhevig zijn aan normaal gebruik of weersinvloeden. Gebruik in de openbare ruimte, zoals ook campings en vakantieparken, zijn buitengesloten van de garantie. De standaard dient bij geen gebruik ten alle tijden droog opgeborgen te worden indien je gebruik wenst te maken van de garantie.

Scheuren vallen niet onder de garantie. Als een scheur zo diep is dat hij aan weerszijden door de boorgaten gaat, repareren we hem op basis van goede wil als het product minder dan een jaar oud is.
Metalen hangstoel- / hangmatstandaardWat moet ik weten over een metalen standaard?

De metalen hangstoel en hangmatstandaarden zijn gemaakt van hoogwaardig staal en hebben een poedercoating zodat je er lang van kunt genieten! Als je de metalen standaard goed onderhoudt, hoef je er niets aan te doen.

Kleine krasjes en vliegroest zijn normaal voor metaal, maar de standaard zal niet wegroesten in de tuin.

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je standaard. Daarom raden we je aan om de standaard in de herfst/winter droog op te bergen en te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en vuil.

Extra lang genieten? Zorg dan dat de hangmatstandaard goed kan drogen in de zon. Plaats hem dus bijvoorbeeld niet onder een boom. Onder een boom blijft het namelijk veel langer vochtig. Ook kan je de poten het beste op tegels zetten in plaats van in het gras of zand.
Hoe onderhoud ik mijn hangmatstandaard?

Het schoonmaken van de standaard kan gewoon met een mild sopje en een doek. Is de standaard echt vuil? Gebruik dan een zachte borstel. Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt de lak.

Als er roestige metalen onderdelen zijn, zoals haken of ringen, kun je ze schoonmaken met een staalborstel en vervolgens behandelen met een roestwerend middel om verdere corrosie te voorkomen.
Er komen kleine krasjes op het metaal?

Helaas zijn krassen nooit helemaal te voorkomen. Door het gebruik en vooral bij en in en uit elkaar halen van de hangmatstandaard zullen er krasjes ontstaan. Zolang alleen de bovenste laag van de lak is beschadigd is dit niet erg.

Om krassen te verwijderen kun je bij de plaatselijke bouwmarkt een krasreparatiepotlood kopen. We raden aan om krassen direct te behandelen. Als de kras namelijk de onderste laklaag beschadigd heeft dan kan de standaard gaan roesten.
Er komen kleine roestplekjes op het metaal?

Soms kan er roest ontstaan op de standaard. Vaak is dit oppervlakte roest of vliegroest. Dit is niet schadelijk.

Vliegroest is een vorm van corrosie die optreedt op metaal dat is blootgesteld aan de buitenlucht. Het wordt vaak veroorzaakt door ijzerdeeltjes die in de lucht zweven en neerslaan op het oppervlak van metalen voorwerpen. Deze deeltjes kunnen afkomstig zijn van remstof, uitlaatgassen, industrie, spoorwegen en andere bronnen.

Vaak kan je deze roest eenvoudig verwijderen met een milde zeep en een schuursponsje. Is het hardnekkiger? Volg dan de volgende stappen:

 1. Begin met het reinigen van het metalen oppervlak om vuil, stof en ander vuil te verwijderen. Dit kan gedaan worden met water en autoshampoo of een mild reinigingsmiddel.
 2. Bekijk het oppervlak zorgvuldig om de gebieden te identificeren die zijn aangetast door vliegroest. Dit kunnen kleine oranje of bruine vlekken zijn.
 3. Breng een roestverwijderend middel aan op de aangetaste plekken. Er zijn verschillende roestverwijderaars beschikbaar in de vorm van sprays, gels of vloeistoffen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.
 4. Als de roestplekken hardnekkig zijn, kan het nodig zijn om ze licht op te schuren met fijn schuurpapier of een schuursponsje. Wees voorzichtig om het metaal niet te beschadigen.
 5. Spoel het behandelde oppervlak grondig af met water om eventuele resten van de roestverwijderaar te verwijderen.
 6. Nadat de roest is verwijderd, is het belangrijk om het metalen oppervlak te beschermen tegen verdere corrosie. Dit kan worden gedaan door het aanbrengen van een laagje autowas of een speciale metaalbeschermer.

Het is verstandig om vliegroest zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade aan het metaal te voorkomen. Regelmatig de hangmatstandaard schoonhouden zal helpen om de vorming van vliegroest te verminderen.
Garantie op een metalen standaard

De garantie voor een metalen standaard is 1 jaar vanaf de aankoopdatum. Mocht de metalen standaard binnen 1 jaar materiaal- of fabricagefouten vertonen, dan repareren of vervangen we de standaard.

De garantie geldt voor materiaal- of fabricagefouten. Deze garantie geldt niet voor productonderdelen die onderhevig zijn aan normaal gebruik of weersinvloeden. Gebruik in de openbare ruimte, zoals ook campings en vakantieparken, zijn buitengesloten van de garantie. De standaard dient bij geen gebruik ten alle tijden droog opgeborgen te worden indien je gebruik wenst te maken van de garantie.


AT | BE-FR | BE-NL | CH | CZ | DE | DK | ES | FI | FR | IE | IT | NL | PL | PT | SE | UK | US
© Hangmat Wereld | Algemene voorwaarden | Review Policy | Privacy Policy | Sitemap